Ät rätt för ett stressfritt liv

Stress drabbar allt fler människor i alla åldrar och har en mycket negativ inverkan på både kropp och sinne. För att må bra gäller det att kunna varva ner men det är lättare sagt än gjort. Det finns dock metoder som fungerar avstressande och till dem hör en hälsosam kosthållning.

Kosten är A och O för att du ska kunna fungera väl. Kroppen behöver vitaminer, mineraler, fetter och proteiner för att cellerna ska vara friska och immunförsvaret på topp. Om du är stressad händer det lätt att hamna i en ond cykel där du inte äter rätt och därför får försämrad ork, vilket i sin tur leder till ännu sämre matvanor och så vidare. Här kan du läsa några tips på vad du kan göra för att ”äta bort” stressen och få ökat välmående i allmänhet.

Håll koll på näringsämnena

Näringslära är en hel vetenskap och även om du naturligtvis inte kan veta allt om vad du behöver finns det vissa grundpelare som alla bör kunna. När det kommer till stress och oro är det framförallt viktigt att ha en varierad kosthållning med mycket frukt och grönt och att dricka riktigt led vatten. Till det finns det stort utbud av hälsokost som kan komplettera det du äter och dricker fint, och som kan ge dig det lilla extra för att exempelvis kunna fokusera bättre, få ett lugnare sinne, sova bättre och boosta energin. Det finns många naturliga örter som kan lugna ett oroligt sinne som exempelvis rysk ginseng och lakritsrot som stillar nerverna. Några andra exempel på naturliga ämnen som kan fungera avstressande är

  • Ashwaganda – en indisk ört som minskar oro, lyfter humöret och ger energi
  • Kamomill – har funnits som lugnande medel sedan urminnes tider
  • Johannesört – naturligt antidepressiv

Hur du äter är nästan lika viktigt som vad du äter och enligt Livsmedelsverket påverkar matmiljön i allra högsta grad stressnivåerna. Försök att ge dig tid för en rofylld måltid där du kan koppla bort allt som har med plikter och jobb att göra. Har du barn kan du ge dem en mycket bra start i livet genom att inte skuldbelägga maten och att ge dem bra måltidsrutiner som kommer följa dem in i vuxen ålder.

Motionera och var kreativ

Enligt de flesta experterna är det viktigt att röra på sig mycket för att motverka stress då det sänker kortisolhalten och ger utlopp för nervös energi. Det behöver inte betyda att du måste springa på gym stup i kvarten utan snarare att du ska hålla igång i allmänhet: cykla till jobbet, gå promenader, ta trapporna istället för hissen och dansa i vardagsrummet. Förutom de rent fysiska fördelarna som aktiviteterna har ge de dig också tillfälle att få tänka på annat än det som stressar dig. Detsamma gäller kreativitet; många studier har visat att alla former av pyssel och skapande är avstressande för små som stora och saker som virkning och stickning har liknats vid yoga och meditation. En kopp kamomillte, en målarbok för vuxna, lite lugn musik och en skön soffa blir den perfekta avslutningen på dagen.