Så anpassar du hemmet för att minska stress

Idag är det många som känner sig stressade över jobbet och andra faktorer i livet. För att kunna varva ner när du kommer hem från arbetet kan du inreda ditt hem så att det blir en lugnande oas, och minska dina stressnivåer på flera olika sätt. Några viktiga faktorer för ditt välbefinnande är att ha en bra luftmiljö och temperatur hemma, samt en lugnande inredning baserat på vad forskningen säger skapar den bästa psykiska hälsan för oss människor.

Med en luftvärmepump från Panasonic kan du förebygga psykisk ohälsa samt stress och skapa ett lugnt hem som är väl lämpat för återhämtning. Hos 20grader hittar du många modeller av luftvärmepumpar från Panasonic, anpassade för alla sorters behov och bostäder. Pumparna skapar ett behagligt klimat inomhus under både sommar och vinter vilket ger dig möjlighet att fokusera på din återhämtning och psykiska hälsa.

Sov bättre med rätt temperatur

Om det är för varmt i ditt sovrum kan det vara svårt att sova under varma sommarmånader. Andra faktorer som kan påverka sömnen negativt är alltför mycket ljus i sovrummet och grannar som för oväsen utifrån. För att kunna somna på kvällen och få en god nattsömn är temperaturen i ditt sovrum en väldigt viktig aspekt att tänka på. Vid mycket svettning störs din nattsömn, samtidigt som kroppen inte känner av detta. Ett sovrum bör vara mellan 15-19 grader varmt och på grund av svettningen bör du ha ett täcke på dig då du annars kan frysa. Vår naturliga kroppstemperatur ger förklaringen till varför det är bra att sova i ett svalt sovrum.

  • Under sen eftermiddag är vår kroppstemperatur som högst, och tidigt på morgonen är den som lägst.
  • När din kroppstemperatur går ner produceras melanin i din kropp, vilket är ett hormon som gör dig sömnig. Kroppen får då meddelandet att det är dags att sova.
  • Lägger du dig i ett svalt sovrum kan du skynda på den här processen och somnar fortare. Därför är det bra att ha en luftvärmepump installerad som alltid ger dig rätt temperatur när det är dags att sova.
  • Med en god nattsömn kan du minska din stress och må bättre både fysiskt och psykiskt.

Inred för återhämtning

Enligt neurodesignern Isabelle Sjövall är inredningen viktig för vårt välmående. För att återhämta dig och sova gott kan du inreda med dova midnattsblå nyanser i sovrummet samt sätta upp gardiner som mörklägger rummet ordentligt. Att använda tyngdtäcken eller tyngdfiltar ger också en bättre nattsömn då det aktiverar den naturliga utsöndringen av oxytocin i din kropp.

Något som också reducerar stress är att komma i kontakt med naturen. Då aktiveras vårt parasympatiska nervsystem, vilket ger en stärkande effekt för kropp och sinne. Du kan ta in naturen i ditt hem genom att inreda med organiska mönster på kuddar och tapeter, samt många gröna växter. Tavlor som visar naturmotiv, färgskalor från naturen och material som natursten och trä är också positivt för hälsan, samt förstås att ha en bra utsikt mot grönområden. Färger påverkar ditt nervsystem och om du vill varva ner är det neutrala och mättade nyanser som varmt grå, grönt, sand och blått som är mest avkopplande.