Så sover du bättre på natten

Att sova gott på natten är nödvändigt för att kroppen ska kunna återhämta sig ordentligt. Det finns många sätt att förbättra nattsömnen, där det bland annat handlar om att ha rätt säng och sängkläder för att höja bekvämligheten. Både unga och gamla kan drabbas av smärtor i kroppen samt resulterande dålig sömn, vilket ger en negativ påverkan på prestationen i jobb och skola.

Med rätt material i sängkläderna är det enklare att få en god nattsömn. Hos https://www.nolhagahem.se/sv/articles/8/paslakan hittar du nya påslakan i material som underlättar för att skapa en god sovmiljö. Välj bland vackra och följsamma påslakan i satin, bomull och flanell. En del föredrar varma och tjocka flanellmaterial i sängkläderna för att undvika att frysa på natten, medan andra vill ha svalkande satin mot huden för en bra sömn.

Kvalster och sängmaterial

Att tvätta sängkläderna regelbundet kan leda till en bättre sömn under natten. Tio procent av svenskarna har kvalsterallergi, där de reagerar på små spindlar i sängen som kallas för kvalster. En högre luftfuktighet leder till fler kvalster, vilket innebär att kvalsterallergi är mer vanligt i södra och västra Sverige. Genom att tvätta sängkläderna i minst 60 grader och varannan månad kan du minska på besvären.

Sömnens betydelse för hälsan

För att hjärnan ska förbli frisk krävs tillräckligt med sömn. När du vaknar startar förberedelsen direkt för sömnen nästa natt. Ju längre vakentid, desto större blir din sömnskuld som sedan måste betalas tillbaka nästa gång du sover. Du kan förbättra nattsömnen genom att:

  • Ta hänsyn till dygnsrytmen, utsätt dig för mycket ljus under dagen och varva ner med mörker på kvällen.
  • Ät mest i början på dygnet, då behöver tarmarna inte arbeta lika mycket på natten och därmed riskera att störa sömnen.
  • Om du vaknar på natten, försök ligga kvar och låta kroppen slappna av.
  • Tänd inga lampor utan försök få så mycket återhämtning som möjligt.

Förbättra din sömn

Med en skön säng är det enklare att sova gott. Hur sängen ska fungera för att kännas skön är dock individuellt och beror på personliga förutsättningar och behov. Du bör känna efter ordentligt om sängen ger ett så bra stöd som du behöver. Madrassen bör vara tio centimeter längre än din längd eller mer, och gärna bred för god komfort.