Få balans i vardagen

Känner du dig trött och har svårt för att varva ner när du kommer hem efter en hel dag på jobbet och bara vill gå och lägga dig och sova? Då är det dags att du pausar och får återhämtning och det kan du göra på olika sätt genom egenvård.

Det är viktigt att få balans i vardagen när det gäller ansträngning och stress för att sedan kunna varva ner, för att förbättra din hälsa och få ett rikare liv.

Hemma-spa

Beautiful,Spa,Composition,On,Massage,Table,In,Wellness,CenterFixa spa-känslan genom att skaffa ett spabad eller ett utespa i ditt eget hem. Slappna av med ett hemma-spa och skapa en lugn atmosfär. Få en mysig känsla genom att tänka på detaljerna i badrummet. Placera ut blommor som gör att det känns extra fräscht, ha vackra, väldoftande doftljus och lyxiga tvålar på och kring badkaret. Detta ger en känsla av välbehag och är även avslappnande. För att få den där sköna spa-känslan kan du ha lyxiga badlakan i hyllan samt en stor mjuk badrock att krypa in i efter badet.

Sätt på avslappnande musik som förhöjer stämningen.

Sömn

Det är viktigt att du sover ordentligt så att kroppen och hjärnan kan återhämta sig. Om du inte är tillräckligt utsövd mår du varken bra eller blir effektiv på arbetet eller i skolan. Kroppen slappnar av och hjärnan får tid att bearbeta vad som hänt under dagen.

Koppla av

Att bara lägga sig ner på sängen eller i soffan när du kommer hem från jobbet och blunda är ett bra sätt att slappna av. Koppla av alla tankar runtomkring dig. Denna avslappningsövning kan du även göra på arbetsplatsen genom att avsätta 10-15 minuter av din rast och gör att hjärnan får vila sig från alla intryck du har runt omkring dig.

Mindfullness

Mindfullness är en sorts meditation som kan användas för att hantera stress, oro och ångest. Ibland kan den också fungera mot sömnproblem. Du riktar uppmärksamheten på det som finns just nu i denna stund. Se positivt eller neutralt på dig själv och andra och var inte dömande. Om du känner oro ska du fokusera på andningen genom att ta tre långsamma andetag. Bli uppmärksam på tankarna och släpp dem sedan. På så vis får du distans till de känslor som skapar oro inom dig.